Τρίτη 13 Μαρτίου 2012

Aνάλυση και μοντελοποίηση διαδικασιών και συστημάτων

Παράξενα τα πράγματα.. Ίσως τελικά τα πιο απλά πράγματα να είναι τα πιο παράξενα και τούμπαλιν.
Και εκεί ακριβώς που ήσουν σίγουρος, είχες χτίσει τη φωλιά σου με ανθρώπους και ιδανικά και όνειρα ξαφνικά ανακαλύπτεις πως ίσως κάπου έκανες λάθος. Κάπου δεν έλαβες υπόψην μία μεταβλητή. Μία μεταβλητή άκρως σημαντική, την οποία όσο και να προσπαθείς να αγνοήσεις ποτέ δεν θα τα καταφέρεις.
Και το όνομα αυτής: ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ
Η κυνική, ρουτινιασμένη, μουντή, γεμάτη διαδικασίες και βάσανα πραγματικότητα. Πραγματικότητα η γραφειοκρατική- η βρωμερή- η συννεφιασμένη- η αγχωμένη- η μποντιλιαρισμένη- η....
Και εκεί ακριβώς που έκανες όνειρα μόνο για καλοκαίρια , ξαφνικά ήρθαν και οι χειμώνες. Πως αλλιώς?...
Πάνω λοιπόν σε αυτή την πραγματικότητα καλούμαστε να χτίσουμε και να ευτυχήσουμε. Αυτή την πραγματικότητα καλούμαστε πρώτα απ'όλα να συνειδητοποιήσουμε και να την πιάσουμε από το 0, από μηδενική βάση. Ύψιστη αρχή της ανάλυσης.
Αποτελεί αναμφισβήτητα το πιο άχαρο στάδιο. Υπάρχουν στιγμές που κάθεσαι και αναρωτιέσαι " Καλά?.. Γιατί τα θέλω τόσο λιανά? Αφού είμαι έξυπνος και καταλαβαίνω.." Και εκεί είναι το σημείο που πέφτεις στην παγίδα του ίδιου σου του εαυτού, προσπερνάς τα βήματα και μετά από λίγο βρίσκεσαι χαμένος κάπου ανάμεσα σε καταστάσεις  και ανθρώπους.
Βήμα 2: Οι χρήστες ή αλλιώς άνθρωποι. Ποιους έχεις δίπλα σου? Πόσο σημαντικοί είναι για τη ζωή σου? Σε τι επίπεδο σε επηρεάζουν? Πρόκειται για έναν αναλογισμό των ανθρώπων που έχεις επιλέξει να εντάξεις στην καθημερινότητά σου. Πρόκειται για ανθρώπους οι οποίοι έχουν και από τους οποίους έχεις απαιτήσεις- προσδοκίες. Είναι αυτές οι φωνές που θα ακούς πάντα και παντού- σε οποιοδήποτε σημείο του πλανήτη. Είναι αυτά τα πρόσωπα, που αν ήσουν έμπειρος καλλιτέχνις θα μπορούσες με ευκολία να ζωγραφίσεις. Είναι αυτά τα άτομα με τα οποία έχεις μοιραστεί σκέψεις και όνειρα και καλοκαίρια ολόκληρα ονειροπολώντας κάτω από τον καυτό ήλιο. Είναι οι αλήθειες σου και τα ιδανικά σου μετεφρασμένα σε ανθρώπινες οντότητες με ελαττώματα και προτερήματα. 
Βήμα 3: Οι διαδικασίες. Σταμάτα τα θέλω και άρχισε να πράττεις, Και θα δεις πως ίσως όλα αυτά τα μεγαλεπήβολα σχέδια ήταν τελικά κάπως φιλόδοξα. Όταν θες  να κάνεις κάτι δεν έχεις παρά να το κάνεις. Μην περιμένεις για καμία ευκαιρία, για καμία αλλαγή εξωτερικών παραγόντων. Μη νομίζεις ότι κάτι θα γίνει και θα αλλάξεις και τότε θα είσαι έτοιμος να αρχίσεις να πράττεις. Όχι. Αυτό ποτέ δεν θα συμβεί. Η καλύτερη στιγμή για την πραγματοποίηση ενός βραδινού ονείρου είναι το επόμενο πρωί. Αν τώρα το όνειρο είναι πρωινό δεν έχεις παρά να βγεις έξω από το σπίτι σου και να το κυνηγήσεις. Δεν υπάρχει πιο κατάλληλη στιγμή για να κυνηγήσεις ένα όνειρο από την ίδια τη  στιγμή της σύλληψής του. 
Και κάπως έτσι φτάνεις στο τελευταίο βήμα. Αυτό του ενιαίου συστήματος. Καθότι ο άνθρωπος αποτελεί ένα ενιαίο σύστημα με εισροές - τους ανθρώπους του, μία διαδικασία επεξεργασίας- τις πράξεις του και εκροές. Τα αποτελέσματα. Η ένωση. Η ισορροπία. Εδώ είναι που αρχίζεις να ενώνεις τους σημαντικούς σταθμούς της ζωής σου, δίνοντας στον καθένα ξεχωριστά το χώρο του και το χρόνο  του. Του αφιερώνεσαι μεμονωμένα. Η ζωή δεν είναι ακροβατικά. Δεν αξίζει να προσπαθείς να κρατάς 15 μπάλες στον αέρα και να πασχίζεις γι αυτό, μετανιώνοντας που έχεις τόσες πολλές και ελπίζοντας κάποια να αχρηστευθεί και εκ των πραγμάτων να γίνουν λιγότερες. Η ζωή θέλει φροντίδα, θέλει αγάπη, θέλει αφιέρωση. Θέλει να είσαι όχι ακροβάτης αλλά αναλυτής. Να παρατηρείς, να αφουγκράζεσαι, να αφαιρείς, να διατηρείς, να προσέχεις, να αφιερώνεις, να ενώνεις και να βελτιώνεις.
Αυτό είναι: Μία ανάλυση και μοντελοποίηση διαδικασιών και συστημάτων.


σαν αερικό

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου